24. tammikuuta 2017

Mitä saan pienoismallielämäntavasta?

Tälleen näin, Kavelle kiitos postausideasta.

Sanon suoraan, että varusteiden, massojen ja hankalien kuvausolosuhteiden kanssa ryöjääminen aiheuttaa minulle päänsärkyä, niskajumeja ja silmien tilapäistä ylirasitusta. Suunnittelen yleensä noin muutamaa tuntia tai jopa vuorokautta etukäteen sen, mitä aion tehdä, esimerkiksi jos suunnittelen kuvaavani jotkut mallit tai varusteet digijärkkärillä. Vastaavasti myös kustomointia pitää suunnitella PALJON ennen sen suorittamista. En voi tehdä niin, että päätän kesken kaiken ruveta johonkin.  Älyttömän stressaavaa kyllä, kaikkiaan.

Ovatkohan "hyvät" kuvat niskajumin arvoisia?

Kaikessa on puolensa ja kääntöpuolensa. Yksi suuri syy siihen, miksi teen tätä, ovat siitä saatavat järkyttävän kokoiset hyödyt ja oikeat mielihyväntunteet. Olen vain pienoismallihullu, tulen onnelliseksi jos ympärilläni on minikräsää jota saa räpeltää ja kuvata ja tehdä. Varusteiden tekeminen on konkreettinen tapa tehdä itselle selväksi, että on saanut jotain järkevää aikaan eikä vain tappanut aikaansa.

Viimeaikoina olen potkinut itseäni työhuoneen puolelle tekemään edes jotain pientä valmiiksi tai eteenpäin edes pari kertaa viikossa. Syy tähän on se, että pääni hajoaa ilman käsitöitä. Lenkillä käymisestä tulee samanlainen olo, mutta työhuoneen kautta saan sen ilman suihkussakäyntipakkoa (vihaan hikeä ja likaisuuden tunnetta, enkä ole mikään hissukseen laamija kun lenkkeilen).

Ei välttämättä heti uskoisi, että ihmisen henkinen hyvinvointi voi osittain riippua siitä, paljonko se käyttää aikaansa pienoismallien kanssa. Jos joku tätä kyseenalaistaa, voin kuitata sanomalla, että on niitä paljon huonompiakin harrastuksia (kuten se että joillakin ikäisilläni on tapana remuta alkoholin kanssa joka viikonloppu).

Pienoismallien tekeminen on toki myös yksi tapa toteuttaa itseään, olla luova ja kehittää sormiaan ja aivojaan. Aivojaan? No minusta ainakin tuntuu, että kun joudun käyttämään päänuppiani johonkin mitättömän kokoiseen asiaan (vaikka siihen Schleich -riimun solkeen), voin hyvällä omallatunnolla ottaa löysemmin seuraavana päivänä (tai yönä). Ajantajukin lähtee herkästi, koska jo yksiin suitsiin saa tilanteesta riippuen uppoamaan kourallisen tunteja. Ja miut tuntien niitä suitsia ei voi mitenkään jättää kesken, vaan ne tulee saada valmiiksi saman tien. Jotkut tosiaan suostuvat käytämään saman ajan vaikka juuri terveytensä pilaamiseen, mitä meikäläinen ei alkuunkaan käsitä.

Se tuntuu vaan ihanalta, kun tietää saaneensa jotain älykästä aikaiseksi kulutettuaan siihen monta tuntia.

Mutta sitten kun liiman katku on haihtunut, nukuttu 12 tuntia putkeen, juotu teetä ja mätetty leipuskaa, ehkä käyty lenkilläkin (koiran kanssa, luulitteko että menen ulos ilman?), on kiva taas mennä sinne työhuoneeseen. Jostakin syystä tekee heti mieli sovittaa varustetta jollekin tai hypistellä sitä hevosmallia. Samalla löytyvät heti ensiksi ne 4976376 virhettä jotka ovat jääneet sivu silmän sitä työstäessä...

Löysin taas uuden villityksen. Ihan vaan siksi, koska jos johonkin ei ole varaa, se täytyy sitten tehdä itse.

Kai se oleellinen tuli siinä ilmi. Paitsi että toteutan pentuaikojen unelmiani, ruokin myös aivojani ja omaa psyykkistä terveyttäni pienoismalleilla. Käytän aivojani muutenkin paljon; kirjoitan, piirrän, valokuvaan ja yksinkertaisesti ajattelen vaan todella paljon - niin paljon, että toisinaan tuntuu hullulta ja mietin, olenko edes olemassa. Sen takia kannattaa välillä tehdä vastapainoksi jotain erittäin konkreettistakin. 

Tuo kysymys itsessään ei ole helppo, mutta tämän tekstin tekeminen kyllä oli aika iisiä... Varmaan siksi, koska olen pohtinut tätä käsityömielihyväjuttua jo monta kertaa aiemminkin.  

6 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoinen postaus! (: Voin samaistua tekstiin täysillä (vaikka omalla kohdalla kyse onkin piirtämisestä). Mielekäs tekeminen ja itsensä toteuttaminen ovat henkiselle hyvinvoinnille äärimmäisen tärkeitä. Parasta arjesta irrottautumista ja nollaamista on juurikin flow-tilaan pääseminen, kun kaikki muu tekemisen ympäriltä katoaa. Itsellä ainakin olo on kuin sairaalla, jos rakkaan harrastuksen pariin ei tarpeeksi usein pääse.
    En minäkään ymmärrä yhtään alkoholilla läträämistä. Kokeiltu on, ja siitä ei saa mitään kivaa irti. Absolutistina on hyvä olla! : D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie muistan testanneeni pentuna kerran sitä, kauanko voin olla piirtämättä. Syytä asialle en enää muista, mutta raivohulluksi siinä meinasi tulla. :'D Nykyään en piirrä läheskään päivittäin, mutta jotain luovaa yritän kyllä tehdä: kirjottaa, blogata, kuvata vaikka kissoja, ideoida jotain pientä, muokata kuvia, työstää isoja projektejakin... Ja piirrän sillon ku se tuntuu järkevimmältä (artblokkialemmuuskompleksitaidemasennuksen takia en tuhraa niin usein kuin pitäisi).

      Absolutismi on parasta. :) Oli sitä pennusta pitäen tai vasta jostakin asti, se on silti vaan mukavaa ja terveellistä. (Riippuu toki tilanteesta ja ihmisistä.)

      Poista
  2. Kiitoksia kiitoksista!
    En kestä... sulla on schleichin quarter. Malli jonka oon aina halunnut, mutta koskaan ei sitä tullut hankittua. Sitten sen poistuttua löysin sitä myytävän kerran pari, mutta niin huonossa kunnossa etten viitsinyt rahaani niihin pistää... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassua, miusta tuo moldi on just sillä rajalla että itse kehtaan omistaa sen... :D Tosin hyvä kustomointiaihio se kyllä on. Ymmärrän fiiliksen. Ehkä hihkasen siule johonki jos törmään tohon myynnissä joskus, hyväkuntosena... Oman kaksoiskappaleeni olen arvatenkin kustomoinut.

      Poista
    2. Mulla vaan sattuu olemaan rakkaus sellaisiin 2000-2011 schleich-malleihin olivat sitten hienoja tai eivät :D
      Tässäkin on se, että joo kunto voi olla ihan kiva, mutta virheet maalissa jne saavat mut kääntymään pois mallin luota.

      Poista
    3. Keskustelin täällä IRL toisen keräilijän kanssa, ja saattaa olla että on yks vapaa QH. Asia on silti vielä auki ja silleen. Hyllyssä seisonut on varmaan hyväkuntoisin mahdollinen.

      Poista

Kommentoithan vain jos on jotain kunnon asiaa, danke.