12. helmikuuta 2017

Minivarusteiden säilytystapoja

Sain tämän idean lukiessani jotain englanninkielistä hevosmalliblogia, josta löysin juttua referenssimateriaalista (jota siis kannattaa olla käsillä kun tekee ihan mitä tahansa pienoismalleihin liittyvää). Rupesin miettimään säilytystapoja... Ja keksin, että tästähän tulee aihetta blogitekstiin minullekin!

Mutta nyt ei ole kyse reffiroinasta, koska jostain syystä minulla ei sitä samalla lailla ole kuin monilla muilla (olen kade siitä miltä joidenkin työpöydät näyttävät!), enkä edes tarvitse mitään kuvakokoelmaa nokkani eteen kun maalaan (myönnän, että virheitä tulee juuri tämän takia - mutta sanonkin aina, että referenssini ovat päässäni). Puhun tässä tekstissä varusteista.

-

Ehdottomat eit ja muut "ei näin" -jutut
Ensinnäkin, älkää tehkö niin kuin minä tein joskus, eli säilyttäkö heppojenne kamoja yhtenä läjänä laatikossa tai kasana hyllyllä. Tosin näistäkin se laatikko on parempi, koska minun elämässäni se meinaa kissaturvallisempaa säilytystä.

Tämä tilanne on lavastettu; olin kerännyt laatikkoon irrallaan seikkailleet varusteet ja varusteenpalat, kipannut saaliin studion päälle ja ruvennut lajittelemaan. Lopulta romut tietenkin löysivät tiensä järkevään säilöön. Mutta siis, älkää säilyttäkö mitään tuolla tavalla yhdessä läjässä. 

Kamoja ei myöskään kannata jättää pitkäksi aikaa hevosten ylle. Sääntö on sama kuin elävienkin hevosten kanssa: varustetta ei tule pitää kuin tarvittavan hetken verran, eikä satuloitua jätetä talliin (eli hyllyyn) yksin eikä yön yli. Tämä tieto ei ole peräisin minun päästäni vaan hevosmallipiireistä!

Sekin tosin riippuu tilanteesta, voiko romut oikeasti jättää päälle vai ei. Itselläni on tapana usein vaikka varustaa Schleichejä ja jättää ne silleen siihen saakka, kunnes saan jonkun syyn riisua koni ja pakata varusteet laatikkoonsa. Syy tähän on se, että luulen Schleichien muovin ja maalipinnan sietävän paremmin sitä, että ne ovat kosketuksissa toiseen materiaaliin. Kustomeille en koskaan jätä päälle mitään, minkä olen kiristänyt tiukalle, eli ainoa asia jota niillä (ja ylipäänsä pienoishevosilla) voin pitää 24/7 ovat hevosten omat riimut ja loimet; riimut eivät koskaan saa olla tiukkoja, ja loimet on tarkoitettu suojaamaan hevosia kolhuilta. Mutta siis mitään suitsia, valjaita tai varsinkaan ketjuja ja muita usein tiukalle säädettäviä varusteita ei tule kustomille jättää pitkäksi aikaa.

Ja miksi siis kustomille ei saa jättää mitään ylimääräistä päälle? Pintamateriaalien takia. Vaikka lakkapinta olisi täydellinen, voi varuste silti jäädä siihen kiinni tai varusteesta voi vaikka irrota nukkaa, väriaineita, tms. jos sitä pidetään yllä liian kauan. En tiedä mihin se liimaantuvuus perustuu, mutta kokemuksesta voin sanoa että en suosittele. Varsinkaan tahmalakkaisille hevosille (siis vanhoille kustomeille) en uskalla jättää ikinä yhtään mitään päälle... Enkä sellaisia muutenkaan pue yleensä, koska ainakin yksi vanha OSC -figuurini (ei tosin hevonen ole hän, vaan rotta) on ihan töhnäinen ja tahraantunut siksi, kun olen sen tahman ärsyttävyyden takia pukenut sille nahkavarusteen. Ja siitä nahasta siis irtoaa nukkaa siihen figuuriin. Lakat ja maalit eivät myöskään välttämäti kestä liiallista hinkkaamista, mitä koituu esimerkiksi Schleichin kumivarusteita pukiessa. Ongelmista pääsisi parhaiten sillä, että ohentaa varusteisiin käytettävän nahan melkein paperiseksi ennen liimaamista, jolloin valmiissa tekeleessä ei yksinkertaisesti enää ole mitään, mitä hevoseen tarttuisi. 

Paksukaan lakkapinta ei tykkää hiertymistä. (Tammukalla on hiertymä ainakin suupielen takana, ilmeisesti myös kaulasta on jotain irronnut. Kyseinen heppa on hyvin vanha kustomi ja hiertymät ajalta, kun vielä puin Schleicheilleni tehdasrytkyjä.) Ehkä tätä voisi nimittää kosketusihottumaksi, kerta pienoismallinkin 'ihottuma' aiheutuu kosketuksesta varusteiden kanssa.

Hyvä nyrkkisääntö voisi olla se, että pitää hevosella varustetta vain vaikka sen ajan, kun sitä kuvataan. Myös silloin, kun varuste on vaikea pukea hyvin, kannattaa se suosiolla riisua kun kuvausmomentti (joka voi kestää hetkestä useaan tuntiin...) on ohitte. Se on sen arvoista. Vastaavasti se, että rytky on vaikea pukea ja riisua, ei saa olla mikään syy pukea sitä huonosti! Kuvat ovat kaiken sen tappelun ja noitumisen arvoisia, siis hyviä, kun kuvaaja jaksaa pukea ja järkätä jutut kunnolla. 


Miten minä säilytän hevosmalleilleni tekemiäni kamoja? Tai ylipäänsä kaikkea tarpeellista rekvisiittaa, jota niitä ajatellen teen?

Ennen, kun mitään parempaakaan säilytystapaa ei ollut, pidin suurimman osan hevosten kamoista esimerkiksi isohkossa muovilaatikossa tai yksinkertaisesti hyllyllä siinä, missä tilaa oli. Se meinaa sitä, että rytkyt olivat yhtenä läjänä siinä. Ei mikään järkevin ratkaisu, jos haluaa välttyä hajoamisilta! Lisäksi läjistä ja laatikoista on vaikeampi etsiä tavaraa. Turvallisuus- ja silmänruokasyistä pidin kivoimpana 'säilytystapana' kuitenkin sitä että varuste oli puettuna jollekin hevosistani.

Sitten keksin sellaisen kivan jutun kuin viiksilankakyhäelmät. Tein niistä varustepuita, tarkalleen ajatellen ne ovat kuusia. Periaatteessa idea, tekniikka ja sen jatkojalostaminen ovat peräisin täysin omasta päästäni, joskin inspiraatio tuli ympäriinsä sieltä täältä. Olin varmaan alkuun yllättynyt siitä, miten kivaa työstettävää viiksilankakin on... Ensimmäinen rytkypuu on monioksainen ja tein sen Schleichien varusteille, saadakseni ne siististi pois tieltä ja silti talteen. Pääasiassa se oli riimuja, suitsia ja naruja varten, ynnä kaiken maailman kaulapannat ja muut ripustuskelpoiset remelit olivat oksilla kotonaan.

Vanhin varustepuu. Se oli kuvan ottohetkellä vielä hitusen kaljumpi kuin myöhempinä parhaina aikoinaan.

Jatkossa tulin tehneeksi viiksilankapuita useammankin, sen verran helppoa se on. Lisäksi itse satun tykkäämään puolikuolleen näköisistä puista ja vaikka hylätyistä taloista, joten elottoman oloinen viiksilankakuusi on minusta ihan hauska sellaisenaankin. Tein Schleichien ohella myös kolmelle muulle mittakaavalle (skaalalle) omat varustepuut, mutta yllättäen sen ensimmäisen laadun yli ei jyrää yksikään seuraavista... Mikä toisaalta ei olekaan outoa, kun ajattelee, että ainakin yhdessä on liian nysiksi pätkityt juuret ja melkein kaikissa lopuissakin liian vähän oksia. Mutta jos ei ole kauheaa varustevuortakaan, pitääkö sen kuusen olla hirveän rehevä?

Vanhin puu vuonna 2016, kun olin juuri siirtänyt kamat siitä muualle. Schleichin tehdaskamoja siinä vain vielä on. Takana on harvaoksaisempi traditionaalivarustepuu, joka niinikään menetti romut paremmalle säilytystavalle.

Voisin yrittää joku kerta kirjuuttaa tutoriaalin tällaisen kuusen tekemisestä... Kunhan vaan saan jostakin viiksilankaa, se on tällä hetkellä loppu (siksi en ole voinut tehdä lisää kuusia pitkään aikaan). Joskus tein siitä paperille ohjeen, mikä on aika kökkö, joten en tahdo sitä tänne iskeä ainakaan vielä. (Varustepuu on periaatteessa myös toimiva runko pienoispuulle, eli sen voisi vaikka päällystää massalla, maalata, liimata siihen "lehtiä" jne. Eli kun jätän omat puuni kaljuiksi, olen tarkoittanut ne vain käyttötavaraksi...)

Jonkin aikaa varustepuut olivat paras keksintöni säilyttää heppojen kamat kunnolla. Ihan kaikkeahan niihin ei saanut, mutta suurimman osan kyllä.

En tiedä mistä se tuli, mutta tällä hetkellä olen päässyt melkein eroon noista varustepuista. Tai no, ovat ne minulla toki edelleen ja joitakin kamoja niissä edelleen vakituisesti säilytän. Mutta valitettavasti Schleichien ja traditionalieni romujen lukumäärä on vain niin suuri, että ne lopulta 'räjähtivät käsiin', eikä puu juuri helpottanut mitään muuta kuin sitä, että tiesin, missä vaikka jokin yksittäinen riimunaru varmasti oli - no kyllä, juuri siellä kaikkien muiden parinkymmenen (tms) seassa... Yritä sieltä sitten metsästää juuri se yksi.

Nykyisin pyrin säilömään romut lokerikkoihin, ja mm. pieniin laatikoihin (joiden kannet saa naksautettua kiinni). Samalla tavalla yritän säilyttää myös peukkureita, metalliosia, ynnä muuta minikrääsää jota esimerkiksi varusteenteossa voi tarvita.


Rakastan lokerikkoja! Paras tapa pitää varusteet suojassa ja siistinä, lisäksi niitä voi lajitella ja lokeroiden kokoa ja määrää säädellä irrallisilla väliseinillä. Mutta miut tuntien, mitään ei tietenkään ole ikinä tarpeeksi, eli tarvitsisin varmaan kymmenen lokerikkoa joka asialle jotta saisin säilöttyä kaikki kamat tasan niin kuin haluan. Haluan olla vähän turhamainen visuaalisella tasolla, enkä kelpuuta mitään typerän väristä, joten ostan vain parhaan näköisiä (heti käytännöllisyyden jälkeen) lokruja. Miksi pirussa kaiken pitää nykyisin olla aina pinkkiä?

Traditionalien isompi lokerikko.

Tässä on ainakin melkein kaikki lokerikot ja varustepuut, ynnä laatikot, joissa varusteita säilytän. Vas. musta ja sen päällä olevat sisältävät traditionalien kamoja, oikeanpuoleinen pino sitten sisältää Schleichien kamat... Takana varustepuut, joita en ala sotkuisuuden takia erikseen nimeämään (siellä on puut mittakaavoille little bit/Schleich, classic, traditional + suurimman pienoismallini varustepuu).

Ideaalimaailmassahan varusteita säilytetään minikokoisessa satulahuoneessa, loimitelineessä, ylipäänsä paikoissa joissa niitä 1:1 koossakin säilytettäisi. Mutta koska pienoistallit vievät tilaa ja ovat hankalia tehdä, ei se ole se ensisijainen ratkaisu. Onnekkaita ovat ne joille se pienoistallisäilytys kuitenkin on totta.

Tämän takia tykkään, kun omistan kaksikerroksisen pienoishuoneen (Rottahuone) koossa 1:9 eli traditional. Olen joskus tehnyt sen yläkertaan seinään kiinnitettävän naulakon, ja alakerrassa on punaisesta rautalangasta tehty minikokoinen varustepuu.

Rottahuoneen yläkerran naulakko. Vasemmalta oikealle: lankariimu nahkaisella niskaremmillä, ketjunaru, suitset (hackamoret jotka välillä muokkaan suukappaleellisiksi) ja arabiriimu.

Varustepuut ovat vänkyröitä, mutta niin niiden kuuluukin olla.

Varusteesta, sen käyttötarkoituksesta ja säilytystavasta riippuen kannattaa pitää osa soljista kiinni. Varuste on hyvä laittaa jonkinlaiseen nippuun, jotta se on siististi ja riskittömästi säilytyspaikassaan. Pieneen tilaan survominen voi olla riskaabelia, mutta jos se ei vaurioita varusteen osia, saattaa sekin olla ihan OK. Minulla on erillinen lokerikko parhaille traditional -suitsille ja seteille, joihin kuuluu pieniä, irrallisia osia joiden ei saa antaa sotkeentua muuhun romumäärään. Koen loogisimmaksi niputtaa suitset samalla tavalla kuin 1:1 suitsillekin tehdään, ja asettelen ne pitkittäisuuntaisesti (sen malliset ne lokerotkin ovat) paikkaansa. Ohjat niinikään niputan siihen samaan. Leuka- ja turpahihnojen remminpäät tapaan pujotella kevyesti solkiin ilman, että kuitenkaan suoranaisesti laitan ne kiinni.

Minulla on myös traditional -kuvausjuttuja ajatellen tehtyjä sokeripaloja (tekonahkanauhanpalasia, kyllä), joita niitäkin säilytän pienilokeroisessa lokerikossa. Kaikelle pikkuryönälle kannattaa olla jokin lokero tai rasia, josta ne saa käsiinsä ilman, että täytyy ihmetellä minne se kankiketju/sokeripala/irrallinen kuolainrengas/mikätahansa joka kerta on voinut karata. Esimerkiksi peukkureiden ruoat, nukkien eväät ja ylimääräiset kipot ja astiat säilytän silkki- ja helmimassapurkeissa (pesty ennen säilytyskäyttöä).  

Sillä on väliä, miten niitä kamoja säilytetään. Ihan jo siksi, että kauan huonosti nipulla (ja vetosolmulla) olleet ohjat eivät esimerkiksi näytä fiksuilta kuvissa. Vielä pahemmaksi se menee, jos kuvattavat ohjat ovat vanhat ja omalla mittapuulla kököt jo ilman mitään säilytyskämmejäkään... Materiaalin 'roikkuvuudella' on väliä, osa on ihan jäykkyytensä takia luonnottoman näköistä, vaikeaa aseteltavaa ja osa sitten tuntuu asettuvan järkeväksi itsestään. Noissakin kuvissa näkyvissä naruissa (ja riimuissa!) saattaisi olla pahempia mutkia, jos säilyttäisin niitä vanhan tapani mukaisesti vetosolmulla (siisteyshyöty). Eli riimunarut kannattaa viikata vaikka löyhästi rullalle sinne lokerikkoon, jolloin ne pysyvät hyvinä ja kuvauksellisina

-

Semmosta nyt, että lukijakunta saa myös ilmoittaa miten itse säilyttävät heppamalliroinaansa. Blogilliset senkus tehkööt oman vastaavan postauksensa, aiheeksihan tästä minullekin oli.

Nakkaan perään pientä uutista. Kyttäilin blogini tilastoja, ja se aloittelijakustomoijia varten tekemäni teksti on ollut aika suosittu (varmaan osin siksi kun olen itse sitä ympäriinsä levitellyt). Luulenko vaan, että nimenomaan tutorialeille ja muille ohjeentapaisille olisi eniten tarvetta? Työn alla on ainakin jotain ohjetta traditional -skaalan ratsastajanuken tekemiseen, ja myös varusteenteosta taitaa olla jotain vinkkisiä luonnoksissa. Minikuvausstudion kasaamisenkin kerran dokumentoin.

Lisäksi, kerta eräs kanssamallaribloggaaja meni yhteen aikaan selittämään meikäläiselle tuon tekstilinkkijutun... Juttuhan meni päähäni ja se näkyy hieman överiksi menneenä linkkailunani, ehe. Suurin osa linkatuista kuvista on peräisin englanninkielisestä pienoismalliblogistani, jonne kasailen valokuvatarinoita ja yleistä pienoismalli(hevos)pulinaa.    

6 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Kaikesta sitä sitten voi tässäkin harrastuksessa puhua :D Välillä tuntuu että on pikkuisen hullukin harrastus (esimerkiksi eilen kun siskoni jolle olen tämän harrastuksen koukeroita selitellyt sen kuutisen vuotta vieläkin ihmettelee miksi haluan breyereitä...).
    Mä teen valitettavan vähän varusteita, lähinnä sen takia, etten löydä materiaaleja tarpeeksi. (Postaus siitä mistä hankit varustemateriaalit yms voisi olla kiva!) Yritän ryhdistäytyä! (Oikeasti osasyyllinen on se, että tälläkin hetkellä suoritan kahdeksaa kurssia lukiossa... Hirveä määrä oepteltavaa, luettavaa, laskettavaa ja kirjoitettavaa. Koirakin pitää hoitaa, se on etusijalla. Sitten kun koulujutut on tehty niin alkaakin olla jo pakko mennä nukkumaan. Taidan olla hullu.)
    Heti kun minulla on aikaa ja energiaa niin teen kyllä pienoismallijuttuja.
    Mutta, itse asiaan. Heti kun noita varusteita alkaa kertymään, niin olen haaveillut semmoiseen isomman varustetelineen teosta, joka olisi aika leveäkin, ja siinä olisi monta kerrosta. Semmoinen sopisi mun työpöydälle oikein mainiosti. Nykyisellään säilytän varusteita rikollisen huonosti. Okei, mun huoneessani ei vaan ole tilaa (tarvitsisin jostakin myös yhden pienoismallihyllyn lisää!). Huoneeni on kuorrutettu kirjoilla, pienoismalleilla ja koiratavaroilla.
    Heti kun jonkun hienon telineen saan aikaan niin voin tehdä postauksen jossa kaikki taas vaikuttaa niin hirveen hienolta.
    (Ja hei oon aloittanut mun ekan maalausprojektin! Se ei kyllä oikein etene... Tarvitsen jostain neljän päivän viikonloput)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa pohdin, että mitä kaikkea ihminen tekeekään muovihevosten takia... :D Tosin ne ovat muoviin valettuja veistoksia, ja veistäminen on taidetta, joten...

      En tiedä olenko hyvä kertomaan, mistä roinaa voi hankkia, koska ison osan olen kerryttänyt esimerkiksi kyselemällä hukkapaloja ja kierrättämällä vähän sitä sun tätä, missä olisi edes jonkinlaista potentiaalia (uusimman riimuni materiaalit sain kun äitini leikkeli osia jostakin paidasta, jossa oli silkkinauhaa). Kai näistä jotain tekstiä kuitenkin urkenisi, eli eikun luonnostelemaan...

      Onneks mie en oo käyny lukiota, en osaa kuvitella sitä stressin ja ajanpuutteen määrää mikä siellä voi vallita... Vaikka on siinä hyvätkin puolensa jos sen käy, luulisin. Sitten ku se on ohi niin saa sentään hengittää ja heittäytyä omiin juttuihin ilman tunnontuskia.
      (Tai no, "en osaa kuvitella" ei itseasiassa ole fakta, nimittäin oma opiskeluaika oli ihan tarpeeksi stressaava sekin vaikka ammattikoulu olikin.)

      Telineet on kivoja. :p Ja lokerikot ynnä muut, ehkä tälleen materialistina haluaa tykätä itse romujen ohella myös siitä, miten niitä romuja säilytetään.

      Mutta jee, voisin tehdä (elämättömänä ja jaksamattomana - meillä on ihan päinvastaiset elämäntilanteet!) jonkun tekstin siitäkin, miten edetä kun aivoja ei ole tai jotain, nimittäin on tuttua. Tiedän keinoja! Vähän on parempi kuin ei mitään, ainakin.

      Poista
    2. Itse teen just samaa, että kerään kaiken roskiin menevän. Juuri huutelin kavereilleni, että kaikki nahkatakit yms tänne sitten kun niitä ei enää haluta. Yllättävän paljosta saa aikaan tekstiä. Se on sitten eri asia, että millaista ja kuinka paljon. Mulla on ongelmana se, etten usein saa aikaan aiheestakaan tarpeeksi paljon tekstiä. Ehkä pitäisi alkaa eksymään aiheesta enemmän :D
      Lukio on ihan ok. Jos ei ole hullu ja ota liikaa kursseja. Minä tuskin ehdin koskaan hengähtämään sillä lukion jälkeen olisi tarkoitus päästä yliopistoon ja sehän tarkoittaa lisää lukemista.
      Keksin eilen, että hei mulla olis just pienosimalliroinalle sopiva ompelutarvikelaatikko. Langat heitin jonnekkin kaappiin ja nyt on sitten pienelle itsetehtyjen varusteiden kokoelmalle oma laatikkonsa.
      Kaikki teksti siitä, että miten saada enemmän aikaan käy mulle. Jos saan kemian laskuni laskettua järkevään aikaan niin tänään saattaakin jotain pienoismallivarustetta syntyä. Odotan innolla ja ajatus motivoi opiskelemaan (Ainakin hetkeksi kunnes taas katson, että kuinka monivaiheisia ne tehtävät ovat)!

      Poista
    3. Miula on tuo tekstintuoton runsaudenpula ongelmana kans, tällä hetkellä, yleensä esimerkiksi kommenteista tulee niitä hirveitä tulvia kuitenkin... Sen takia on hyvä jos on kuvia, ja jos niiden ympärille meinaa kehittyä liian pitkä kuvateksti, repii sen sitten osaksi sitä varsinaista artikkelitekstiä. Joskus myös laitan muistiin kysymyksiä, joihin joko vastaan kysymyksen liittäen tai niin, että käytän kysymystä vaan pelkkään vastaamiseen jonka sulautan artikkeliin. Sitten taas, jos ei oikeasti vaan keksi mitään ylimääräistä sanottavaa, kannattaa suosiolla pitää postaus lyhyempänä - turhan täytetekstin voi huomata kyllä, ainakin omista jos ei muiden kirjoituksista.

      Aattelin, että ehkä jossaki välissä voisin penkoa omia tiedostojani ja tehdä blogiin jonkun listan postausaiheista... Niitä on lystiä keksiä. Usein ihan fiilispohjaltakin niitä tulee.

      Ootahan ku se loota käy liian ahtaaksi, sekin päivä vielä tulee...! Tosin se on sitte vaa kiva tekosyy käydä ostelemassa lokerikkoja. :p

      Sitä omaa tekemistä voi pitää 'palkkana' opiskelusta, jos haluaa, koska onhan se kivempaa askarrella sitten ku tietää tehneensä ensin jotain vakavampaa. Omat jutut on kuitenkin kyllä tärkeitä, pää hajoaa ihmisellä jos se ei anna itsensä tehdä mitään muuta ku opiskelujuttuja välillä. Silleen edes viikonloppusin tai millo nyt on semmonen rauhallisempi momentti viikon aikana. Mie ku opiskelin taidealaa, tein sitä niin paljon jo kouluaikana että muun ajan vaan olin; kotona tein pienoismallijuttuja (viikot asuntolassa ja vklp kotona, siksi) kun jaksoin, lenkitin koiraa, sitte joskus kun asuntolassa oli tekemisen puute ni sain sinä aikana maalattua valmiiksi muutamat OSCit. Jos pää tulvii kivoja ideoita, mitä vois tehä, kannattaa niitä piirrellä ja kirjotella ylös (ite just selasin tuota suttupinoa nokkani vieressä ja totesin, että siellähän olis blogitettavia varusteluonnoksia) ni on edes jotain niistä konkretisoituna. Sillä tavalla on kans helpompi suunnitella. Voisin näistäkin tehä artikkeliiii...

      Poista
  2. Ja nyt on pakko kysyä, kun alan huolestumaan etten mistään enää saa breyereitä: Saatko sinä lahjakkaan sivut auki? Mulla ei toimi eikä löydy. Mun maailmani kaatuu jos en pääse jossain välissä tilaamaan paria breyeriä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilin päästä Lahjakkaan sivuille, eikä miula suostu edes latautumaan. En tosin ole kovin huolissani, koska voihan niillä olla esimerkiksi jotain päivityksiä menossa, eikä hyvä putiikki lopeta ilmoittamatta etukäteen. Sitten jos ei jonkun ajan päästä vieläkään löydy sitä sivua, voidaan huolestua enemmän...

      Poista

Kommentoithan vain jos on jotain kunnon asiaa, danke.