5. maaliskuuta 2018

Miten pienoismalliheppaa nostetaan ja kannetaan?

Silmäni yrittävät tippua kuopistaan melko usein, kun katson YouTubesta ihmisten videoita, joissa he käpälöivät modellejaan. Syy: se miten huolettomasti niitä käsitellään. Itselleni ei yleensä tule kuuloonkaan olettaa, että häntä tai raaja olisi jokin kädensija!

Eli siis, kerronpa ihan kuvien kera, miten itse kantelen kaakkejani, ja miten niitä EI kanneta! Kuvat ovat laatua kompostori, mutta ignooratkaa se - sen sijaan, katsokaa niitä.

Pienoismallia kannettaessa mistään ei kannata puristaa kädellä, vaikkei malli siitä kärsisikään. On parempi toimia kaikkien kohdalla herkkien mukaan eikä toistepäin. Nostaminen ja kantaminen tehdään hitaasti ja varovasti, varsinkin jos nostellaan ahtaasta rivistä joku jonka koivet osoittavat mikä minnekin (Killi...). En osaa selittää mitään painopisteistä, mutta sen tuntee kyllä, kun paino on kädellä tai roikkuu siten, että se on vakaa ja varma; siksi taaksesojottavasta jalasta kannettaessa konin nokan pitäisi olla alaspäin, eikä siten, että se "seisoisi ilmassa" samalla kun se kinttu rasittuu.


Hyviä tapoja:

Käsi vatsan alle ja/tai kropan ympäri. Tämä on varma tapa saada koko hevosen paino vakaaksi, siten ettei se keiku mihinkään ja tipahda. Kannattaa pitää esimerkiksi peukku siten että käsi lukitsee hepan aloilleen. (Onneksi käsi on täynnä pieniä niveliä. Ne mahdollistavat sen, että koura mukautuu modellin muotoihin mahdollisimman hyvin.)

Kropasta kannattelua voi tehdä jokaisen pienoismallin kanssa.





Kiinni hännästä ja takapolvista. Käytän tätä todella usein. Ei suositella käytettäväksi hevosilla, joilla on ohut häntä ja/tai hännäntyvi (hyvä esimerkki: Brunello).






Molemmat etujalat. Samalla mallia voi tukea parilla sormella vatsapuolelta. Ote pidetään mahdollisimman ylhäällä. Käytän tätä nostotapaa paljon ihan vain siksi, koska heppani asuvat rivissä hyllyllä - kuten varmaan kaikilla muillakin...




Kaula. KOKO kaula vaan kouraan! Kokonaiseen kouraan. Tätäkin käytän koska se on kätevää hyllyrivisäilytyksen kanssa.

Ei pidä rutistaa, mutta otteen tulee olla vakaa.


OK, tämä voi näyttää siltä kuin koni olisi lyömäase, mutta ei se ole.

Minulla on myös ainakin kaksi heppaa, jotka voivat istua kädellä asentojensa takia. Täytyy pitää hyvin kiinni, enkä käytä tätä minään oikeana kantelutapana... Mutta se on riittävän varmaa jotta olen voinut kuvata asian!


Miten ei tehdä:

Yhden jalan varassa. Varsinkaan jos se jalka ei ole "maassa" tai muutoin alaspäin suorassa. Dreamyllä tuollainen jalka on, joten siitä voi nostaa kuvan kertomalla tavalla - koura koko jalan ympärille käärittynä. Muutenkin kyseinen malli (tai koko moldi) on sellainen, jota voi kannella melkein miten tahansa, kun on pienehkö ja töpäkkä.

Dreamyllä tämä on harmitonta, mutta ei kaikilla.

En mielelläni kallistele heppaa mihinkään kenoon siitä jalasta, jonka varassa sitä kannatellaan.

Päästä kiinni. Ei ei ei. Korvat altistuvat rasitukselle; en tiedä voivatko ne napsahtaa poikki tuollaisesta, mutta en aio kokeilla. Kuitenkaan esimerkiksi kustomeita en nostaisi näin, koska maalit ja massat voivat kärsiä - minä teen kaikille kustomeilleni aina uudet korvat! Jos on pakko nostaa päästä, kannattaa kääriä koko lärvi hanskaan ja suojella korvia jättämällä ne koskematta.Voisin myös dsanoa, että koska hevonen on keskimäärin pitkä eläin, jonka naama on toisessa päässä sitä pituutta, voi päästä nostettaessa ote lipsahtaa siten että painopiste valuu järjen mukaisesti alas. Tällöin heppa voi kolhiintua, ja esim. heiveröiset kustomit kärsiä jos jalat kolisevat mihin sattuu. (Ihmiset ovat mestareita myös Breyereiden jalkojen katkomisessa. Minä en ole.)

Kustomeitahan en suosittele nostamaan päästä myöskään siksi, koska jos vaikka kaulaa on muokattu tai se on kokonaan uusiksi tehty, voivat rakenteet antaa periksi, koska ne eivät kuitenkaan ole mitään muovia. Itse olen uusinut kauloja vain Schleicheiltä.

Ei näin, ei näin! Pelastakaa korvat.

Pelkästä hännästä ei kannata nostaa, varsinkaan jos modellilla on kapea hännäntyvi. Semmoisia malleja, joilla on runsas häntä, joka on ehkä myös muotoiltu enempi kiinni kroppaan, voi nostella pelkästä hännästä melko huoletta. Jotain Killiä en kantelisi hännästä ollenkaan, mutta Dreamyä kyllä (enkä tätäkään ihan kokoajan).


Liian kevyt ote - hevosta tulee nostaa koko kädellä, ei parilla sormella...

Eihän tästä näy mihinkään se, että ote on epävakaa.


Yritetään kans huomioida se, että heppaa kannattaa käsitellä kangashanskoilla. Itse en tykkää ajatuksesta, että heppani tahraantuisivat hikeen ja muuhun klähmään mitä sormista erittyy, haluttiin tai ei.

Tärkeintä kaikkien yhtään painavampien/isompien mallien kanssa on vain se, että ote on pitävä eikä rasita pienoismallia mistään kohtaa. Pieniä voi nostella melkein miten tahansa.


Minun on pakko miettiä, että olenko jokin true-hevosmallari nyt kun olen julkaissut tekstin, jossa käsitellään muovikonin kantamista? En ole nähnyt tällaista artikkelia koskaan aiemmin keltään muulta... 

4 kommenttia:

  1. Tää oli tosi hyvä huomio! Katson itekin aina välillä kauhuissani videoita, joissa ihmiset käsittelevät aivan liian huolettomasti Breyereitaan, joskus jopa silloin kun ne on tyyliin vasta otettu boksista ulos :O
    Tämmöiset pitelyohjeethan sopisi myös Pienoiskavioon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa siinä vaikuttaa se, miten helposti niitä hevosia hankitaan ja on siis totuttu siihen, että jos yks hajoaa ni uusia saa heti kaupasta? Mene ja tiedä. Ei semmonen Suomessa vaan onnistu. Kun ei tavallaan osata arvostaa sitä miten onnekas itse on tai jotain... Luulisin. Tosin yhtä railakasta käpälöintiä saatan muistaa nähneeni myös resinien kohdalla, mikä on aika karmivaa.

      Kattoo jos julkastaan tämä sinnekin (tai linkataan). ;) Samalla sais ihmiset ite päättää lukeeko vaaleeta tekstiä tummalla vai tummaa vaalealla...

      Poista
  2. Kaikesta sieki saat kirjoitettua :D Noh, ei siinä mitään. Tärkeää tekstiä tämä. Tosiaan itse ihmettelen esim. sitä miten usein jotkut (krhm jenkit) laittaa kuvia rikotuista breyereistä. Niinku kuinka ihmeessä? Ylipäänsä katson kauhulla miten huolimattomasti porukka avaa mallit paketeista jne.
    Voidaan true-mallarit perustaa oma kerho joka on suljettu ni ei kukaan vedä perunoita sieraimiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, no, kun sekä modellit että blogit ovat elämäntapa, niin kyllä siinä alkaa ajattelemaan blogin kautta aika herkästi. :D Eli tämäkin postausaihe oli random päähänpisto, johon räpsin kuvatkin samantien kun idea ponnahti mieleen. Konin kantaminen on kuitenkin juttu joka ohjelmoi itse itsensä.

      Ihmettelen ite kans tuota, miten yleistä hevosten rikkominen on. Omillani on korkeintaan hienoisia naarmuja (joista osa on tullut pakkauksista...), mutta niiltäkin yritän niitä varjella. Koskaan ei ole korvia tai jalkoja pätkiintynyt, vaikken edes ole mikään mestari pitämään roinaa turvassa. Ja silloin harvoin kun on joku vaikka mennytkin nurin, ei sen suurempia vammoja ole löytynyt. Kerran Vissy ja Okay ainakin muklivat toisensa studiossa, onneksi ovat mustia molemmat! Kulisseja... ;)

      Poista

Kommentoithan vain jos on jotain kunnon asiaa, danke.